slide1.jpgslide2.jpgslide3.jpg

Gekuifd

Boekbeschrijving Gekuifd

Gekuifd gaat over kuif- en baardkuifhoenders. Toch is het niet zomaar een boek over kuifhoenders. Het boek gaat eigenlijk over mensen. Mensen, die met (baard-)kuifhoenders bezig zijn, dat wel. Immers, de creatie van kuifhoenders is echt mensenwerk. Gekuifd gaat over (baard-)kuifhoenders, maar ook over hun cultuurhistorische rol. Als Koninklijk geschenk voor Europese vorstenhoven. Als symboliek in de schilderskunst. Kortom, een boek over kuifhoenders met bijzondere invalshoeken. Zeker geen gewoon boek over kuifhoenders.
Uiteraard zijn er ook beschrijvingen van de twee rassen, zowel in groot als in kriel, waarbij alle bestaande kleurslagen worden beschreven. In die zin is sprake van een echt kuif- en baardkuifhoenderboek. Veel energie en speurwerk is gestoken en verricht naar de bijzondere rol van kuifhoenders in de geschiedenis en cultuur. Zo kwamen kuifhoenders al voor in de eerste eeuwen van onze jaartelling. In het Vaticaan staan beeldjes waarvan de geschiedenis terug gaat naar ergens tussen de eerste en vierde eeuw na Christus. In de 17de en 18de eeuw werden kuifhoenders als relatiegeschenken gebruikt tussen de diverse Koningshuizen. Inderdaad, een adellijke kip! Ook werden afbeeldingen van kuifhoenders gebruikt om politieke strijd uit te beelden. Wat te denken van onderstaand schilderij van Melchior d’Hondecoeter: Gevecht van kalkoen en haan? Niet zomaar een afbeelding zoals op het eerste gezicht lijkt. Melchior d’Hondecoeter schilderde dit, naar ik aanneem, naar aanleiding van de strijd tussen het Ottomaanse Rijk en de Christelijke vorstenhuizen. Het Ottomaanse rijk, van Turkse origine, werd eind 17de eeuw verslagen bij Wenen door Westerse legers onder leiding van de Poolse koning Jan Sobieski. Destijds werden kuifhoenders ook wel “Poolsche hoenders” genoemd. Of gebruikte d’Hondecoeter een kuifhaan omdat dit ras de adel vertegenwoordigde? Niettemin, de kalkoen stond voor Turkije, omdat men ten onrechte aannam dat de kalkoen (Engels: turkey) uit dat land stamde.


Melchior d’Hondecoeter: Gevecht kalkoen en haan.

Maar ook de recente geschiedenis krijgt aandacht, zoals de creatie van krulveer (baard-) kuifhoenders door Arie Boland en de ontwikkeling van nieuwe kleurslagen, zoals Tollbunt en khaki. Maar ook in het verleden hebben mooie kleurslagen bestaan, zoals baardkuifhoenders in porselein en met columbia tekening.
Gekuifd gaat in op deze onderwerpen. Het is een breed opgezet boek, waarin de cultuurhistorische aspecten van de (baard-)kuifhoenders breed naar voren komen. Maar ook uitgebreide aandacht – met kleurenfoto’s - voor alle bestaande kleurslagen.
Het boek heeft 144 bladzijden, geïllustreerd met 200 (kleuren)foto’s en 100 andere afbeeldingen! Dit boek is in eigen beheer uitgegeven. Met veel foto’s en adviezen van liefhebbers en met professionele ondersteuning van Delta Press op het gebied van publicaties.

Het boek is in een gelimiteerde oplage van 500 stuks gedrukt en kost € 39,00.

Helaas is dit boek niet meer bij ons te verkrijgen, wel kunt u op de grotere tentoonstellingen zoals de Noordshow in Assen en Championshow te Nieuwegein de stand van Kleindier Liefhebbers Nederland bezoeken, hier liggen nog enkele exemplaren voor de verkoop. op=op. 

 

 

Joomla templates by a4joomla